Včelí jed

Včelí jed je bezbarvá kapalina charakteristické vůně a kyselé chuti. Po vysušení je to bílá, krystalická látka. Účinné složky jsou relativně odolné vůči působení teplot až do 100 stupňů Celsia bez výrazné ztráty biologické aktivity.

Včelí jed, který se dostane při vpichu žihadla do těla, způsobí popraskání buněčných membrán, stimuluje syntézu prostaglandinů a vyvolá v místě vpichu zánětlivý proces. V místě vpichu pozorujeme u člověka zarudnutí pokožky a otok. Vyšší počet žihadel má vliv i na dýchání a nervový systém.

K získání 1 g žihadel je zapotřebí 0,29 kg včel.

Právě vylíhlé včely nebodají, nemají žihadlový aparát dostatečně pevný. Matka nebodá, žihadlo jí slouží k vedení vajíčka při kladení.

Použití včelího jedu patří plně pod lékařskou kontrolu vzhledem k možné alergii. Včelí jed i celá žihadla nacházejí uplatnění v léčbě alergií.

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem
A1ECD126 9036 4FBA 90A1 50EF22D3BAA4
Mast s apisinem 20 g
Skladem (>5 ks)
105 Kč
Kód: 1006
C35622FE D7C4 486B BF70 3762A2C21C7A
330 Kč
Kód: 1078

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení